Ulrika Z föddes i Hälsingland 1970 och växte upp i en familj där musik, konst och litteratur ingick i vardagen. I de senare tonåren flyttade hon till Stockholm för att studera musik och knyta kontakter. Sedan snart 20 år tillbaka har hon frilansat som sångerska och låtskrivare och samarbetat med otaliga musiker och företag. Scenerna varierar men inte hennes starka engagemang. Variationen av musik och estrader, allt från kyrkliga ceremonier, större konserter eller små scener ute på klubbar och hotell till privata företagsjobb ger henne möjlighet till den variation hon alltid sökt. Det går inte att sätta in Ulrika i något musikaliskt fack. Hon har alltid sjungit det hon själv tycker om och berörs av. Musiken, melodierna tillsammans med texter som har något att berätta är viktigare en genre. Likaså är det med hennes egen musik, kosmopolitiskt med inslag av pop, jazz, soul och latin.

Vid sidan av sitt frilansande i det egna företaget som musiker och låtskrivare utbildade hon sig först till sångpedagog på SMI, Stockholms musikpedagogiska institut, sedan läste hon tre år dynamisk pedagogik på Stockholms universitet och nu senast till logonom, som även den utbildningen finns på SMI.

Ulrika arbetade som sångpedagog på Fryshusets estetgymnasium under många år samtidigt som hon undervisade i sång ute i landet men sedan 2008 arbetar hon deltid som sångpedagog och logonom på Rytmus musikgymnasium i Sickla. Hon driver två företag, sitt eget som artist och musiker och Röstbolaget där röst, tal- och retorik står i fokus.

Under våren 2015 arbetade hon periodvis på Stockholms Dramatiska Högskola som sångpedagog.